Úvod > Lokality > Sulín - g.k. chrám sv.Michala Archanjela (NKP)

Sulín - g.k. chrám sv.Michala Archanjela (NKP)

gréckokatolícky kostol v obci Sulín pri poľských hraniciach | GPS: 49.36270, 20.75383
Vežu aj podkrovie kostola využíva kolónia netopierov veľkých (Myotis myotis/blythi). V podkroví je však jej výskyt nežiaduci - jedince spôsobujú poškodenie parozábran pod strešnou krytinou a znečistenie zateplenia stropu z minerálnej vlny. Preto sme sa venovali podrobnejšie tejto lokalite a vytvorili pre netopiere alternatívny priestor.

Kolónii sme ponúkli kostolnú vežu. Uzavreli sme vletový otvor do podkrovia, a naopak vytvorili vletové otvory na oknách do veže. Časti pletív na oknách boli demontované, a netopiere teraz môžu preletovať pomedzi lamely na okenných žalúziách. Žalúzie sú zároveň účinné proti nežiaducemu vletu holubov do veže. Vstup z veže do podkrovia bol oddelený gumovými pásmi, cez ktoré netopiere nepreletia do priestoru podkrovia.

V decembri 2021 sme nad zvony inštalovali drevenú podlážku, ktorá zachytí guáno a uľahčí čistenie veže do budúcna. Pri kontrole sme zistili, že jedince stále navštevujú aj podkrovie, majú tam kľúčový priestor na kamennom múre veže, kam sa chodí celá kolónia v letných horúcich dňoch ochladzovať. Čiastočne poškodené tam boli aj paropriepustné fólie pod krytinou, ktoré sme odstránili. Toto miesto je zrejme nevyhnutné pre existenciu kolónie v tejto lokalite. Aby guáno na tomto mieste nepadalo rovno do izolácie, bolo by vhodné tam tiež umiestniť malú podlážku, ktorá sa dá ľahko položiť na pár kusov hranolov a krov. 

Kostol sme ocenili plaketou "Objekt priateľský k netopierom". 

Ďakujeme farnosti za ústretovosť pri ochrane kolónie a pomoc pri hľadaní aj realizovaní riešení, ktoré napomôžu chrániť vzácne kultúrne dedičstvo. 

Fotodokumentácia