Úvod > Lokality > Soboš - gr.k.sv. Kozmu a Damiána

Soboš - gr.k.sv. Kozmu a Damiána

Diecéza: Prešovská archieparchia Dekanát: Giraltovce (grkat) Farnosť: Fijaš (grkat) | GPS: 49.144723, 21.554265
Národná kultúrna pamiatka od r. 1963.

Podkrovie chrámu donedávna využívala samičia kolónia netopiera veľkého (Myotis myotis). V podkroví sme našli kôpky trusu od kuny, čo naznačuje, že častá predácia kunou mohla byť príčinou zániku (rozpadu) kolónie, resp. viedla kolóniu k opusteniu úkrytu. Podkrovie je však aj naďalej využívané podkovármi malými, a do veže pribudla aj samičia skupinka netopierov brvitých, o ktorých sme sa dozvedeli pri tohtoročnom letnom monitoringu. 

Rozmýšľame, ako by sme mohli netopierom pomôcť pred predáciou. Jedným z riešení môže byť vytvorenie úkrytovej komory, ktorá bude nielen udržiavať stabilné teplotné podmienky pre kolóniu, ale pomôže zabrániť prístup kune k mláďatám netopierov. Komora vyzerá ako komoda alebo väčšia bedňa, otvorená z jednej strany, avšak je zavesená na strope otvorenou stranou dolu, v prípade podkroví zavesená na krove. Netopiere sa ukrývajú bezpečne v jej vnútri.

V decembri 2020 sme pomohli farnosti s vyčistením podkrovia od guána. Nazbierali sme celkom 9 vriec čistého guána a 4 vrecia s odpadom - prachom. Guáno si vzali miestni obyvatelia do svojich záhrad a polí na hnojenie. Povysávali sme priestor veže, schody aj vstup. 

Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s farnosťou Fijaš!

Fotodokumentácia